Natuurlijk probiotisch? Bosbessen- en persimmonpoeders die gunstig zijn voor darmmicrobiota
juli 26, 2020 1346 Views

Natuurlijk probiotisch? Bosbessen- en persimmonpoeders die gunstig zijn voor darmmicrobiota


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking voeden is geen gemakkelijke taak. Daarom onderzoeken wetenschappers de mogelijkheden om bijproducten van groenten en fruit, zoals schillen of pulp die tijdens de verwerking worden weggegooid, om te zetten in voedzame ingrediënten en supplementen.

Onderzoekers die in ACS ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporteren, hebben nu aangetoond dat bosbessen- en persimmonafval kan worden verwerkt tot antioxidantrijke poeders die gunstige effecten kunnen hebben op de darmmicrobiota.

In de afgelopen jaren zijn fruit- en groentepoeders populair geworden als een manier om nuttige verbindingen, zoals polyfenolen en carotenoïden (twee soorten antioxidanten), aan het dieet toe te voegen, hetzij door de poeders direct te consumeren of als ingrediënt in voedselproducten.

In veel gevallen zijn deze gezonde verbindingen echter aanwezig op vergelijkbare of zelfs hogere niveaus in bijproducten in vergelijking met die in andere delen van het fruit of de groente. Noelia Betoret, María José Gosalbes en collega’s wilden poeders halen uit persimmon- en bosbessenafval en vervolgens onderzoeken hoe de spijsvertering de afgifte van antioxidanten en andere bioactieve stoffen kan beïnvloeden. Ze wilden ook de effecten van de verteerde poeders op de darmbacteriegroei bepalen.

De onderzoekers verkregen poeders uit persimmonschillen en bloemdelen en uit de vaste stoffen die achterbleven na het maken van bosbessensap. Het type poeder, de droogmethode, het vezelgehalte en het type vezel bepaalden de afgifte van antioxidanten tijdens een gesimuleerde spijsvertering.

Door vriesdrogen werden bijvoorbeeld meer anthocyanines bewaard, maar deze werden gemakkelijker afgebroken tijdens de spijsvertering dan die in luchtgedroogde monsters. Vervolgens voegde het team de poeders toe aan een fecale slurry en voerde een nep-colonfermentatie uit, waarbij de bacteriën voor en na fermentatie werden geordend.

Incubatie met de fruitpoeders resulteerde in een toename van verschillende soorten nuttige bacteriën en sommige bacteriën groeiden beter met het ene poeder dan met het andere. Deze bevindingen geven aan dat afvalpoeders van kaki en bosbessen kunnen worden opgenomen in voedselformuleringen om het gehalte aan carotenoïden en anthocyanines te verhogen, wat een positief effect op de menselijke gezondheid zou kunnen hebben, aldus de onderzoekers.

Bronnen: Journal Article

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Previous Plantaardige diëten verlagen de bloeddruk, zelfs met beperkt vlees en zuivel
Next Chocolade is GOED voor je hart, vindt nieuwe studie

You might also like

Natuurlijk genezen

Het genezende eiwit: schildklierproblemen aanpakken met collageen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Last van heesheid? Probeer dit eens!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Geloof het of niet, gebruik Bevroren Citroenen en neem afscheid van Diabetes, tumoren, en Zwaarlijvigheid!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar