Natuurlijk probiotisch? Bosbessen- en persimmonpoeders die gunstig zijn voor darmmicrobiota
juli 26, 2020 1504 Views

Natuurlijk probiotisch? Bosbessen- en persimmonpoeders die gunstig zijn voor darmmicrobiota

Luister naar dit artikel

Op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking voeden is geen gemakkelijke taak. Daarom onderzoeken wetenschappers de mogelijkheden om bijproducten van groenten en fruit, zoals schillen of pulp die tijdens de verwerking worden weggegooid, om te zetten in voedzame ingrediënten en supplementen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Onderzoekers die in ACS ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporteren, hebben nu aangetoond dat bosbessen- en persimmonafval kan worden verwerkt tot antioxidantrijke poeders die gunstige effecten kunnen hebben op de darmmicrobiota.

In de afgelopen jaren zijn fruit- en groentepoeders populair geworden als een manier om nuttige verbindingen, zoals polyfenolen en carotenoïden (twee soorten antioxidanten), aan het dieet toe te voegen, hetzij door de poeders direct te consumeren of als ingrediënt in voedselproducten.

In veel gevallen zijn deze gezonde verbindingen echter aanwezig op vergelijkbare of zelfs hogere niveaus in bijproducten in vergelijking met die in andere delen van het fruit of de groente. Noelia Betoret, María José Gosalbes en collega’s wilden poeders halen uit persimmon- en bosbessenafval en vervolgens onderzoeken hoe de spijsvertering de afgifte van antioxidanten en andere bioactieve stoffen kan beïnvloeden. Ze wilden ook de effecten van de verteerde poeders op de darmbacteriegroei bepalen.

De onderzoekers verkregen poeders uit persimmonschillen en bloemdelen en uit de vaste stoffen die achterbleven na het maken van bosbessensap. Het type poeder, de droogmethode, het vezelgehalte en het type vezel bepaalden de afgifte van antioxidanten tijdens een gesimuleerde spijsvertering.

Door vriesdrogen werden bijvoorbeeld meer anthocyanines bewaard, maar deze werden gemakkelijker afgebroken tijdens de spijsvertering dan die in luchtgedroogde monsters. Vervolgens voegde het team de poeders toe aan een fecale slurry en voerde een nep-colonfermentatie uit, waarbij de bacteriën voor en na fermentatie werden geordend.

Incubatie met de fruitpoeders resulteerde in een toename van verschillende soorten nuttige bacteriën en sommige bacteriën groeiden beter met het ene poeder dan met het andere. Deze bevindingen geven aan dat afvalpoeders van kaki en bosbessen kunnen worden opgenomen in voedselformuleringen om het gehalte aan carotenoïden en anthocyanines te verhogen, wat een positief effect op de menselijke gezondheid zou kunnen hebben, aldus de onderzoekers.

Bronnen: Journal Article

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Plantaardige diëten verlagen de bloeddruk, zelfs met beperkt vlees en zuivel
Next Chocolade is GOED voor je hart, vindt nieuwe studie

You might also like

Natuurlijk genezen

7 tekenen van te veel ijzer

Luister naar dit artikel IJzer is een mineraal dat levensbelangrijk is. IJzer wordt gevonden in de aarde, zon, sterren, planten, dieren en het menselijk lichaam. Zijn rol in het menselijk

Natuurlijk genezen

9 van de meest voorkomende buikpijn soorten en de oorzaak!

Luister naar dit artikel Er zijn verschillende vormen van buikpijn. Het kan scherp aanvoelen maar ook dof, opgeblazen of gespannen. Dit komt omdat er in je buik verschillende organen zijn

Natuurlijk genezen

Je lichaam waarschuwt al snel voor een magnesiumtekort – Dit is het geheim wat maar weinig mensen weten!

Luister naar dit artikel Er zijn maar weinig voedingsstoffen die zoveel voordelen voor je gezondheid hebben als magnesium. Het beïnvloedt meer dan 300 enzymen, het helpt cellen, spieren en zenuw