*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Onderzoek onthult dat kokosolie een beter insectenverdelger is vergeleken met DEET, een schadelijk chemisch ingrediënt
juni 5, 2019 2380 Views

Onderzoek onthult dat kokosolie een beter insectenverdelger is vergeleken met DEET, een schadelijk chemisch ingrediënt

Een recente studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw onthulde dat verbindingen in kokosolie insecten beter kunnen afweren dan DEET, het belangrijkste ingrediënt in insectenwerende producten. In de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific, identificeerden wetenschappers van de Agricultural Research Service van de USDA kokosolie-vetzuren die significante afstotende eigenschappen vertoonden, vooral tegen ziektevectoren zoals muggen, teken, bijtende vliegen en bedwantsen. De vetzuren die werden verkregen uit kokosolie omvatten laurinezuur, caprinezuur en caprylzuur, evenals de overeenkomstige methylesters ervan.

DEET, de algemene naam voor diethyltoluamide, is de meest voorkomende werkzame stof in insectenafstotende sprays, lotions, sticks, roll-ons en andere consumentenproducten. In de VS gebruikt meer dan een derde van de bevolking regelmatig DEET-bevattende producten – variërend van vijf tot 99 procent – volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency. Het wordt aangeprezen als een van de meest effectieve manieren om door vectoren overgedragen ziekten te voorkomen, die worden veroorzaakt door parasieten, virussen en bacteriën die worden overgebracht door insecten – muggen, zandvliegen en luizen – en slakken. Door vectoren overgedragen ziekten zijn goed voor ongeveer 17 procent van alle wereldwijd verspreide infectieziekten. Elk jaar worden meer dan 700.000 sterfgevallen veroorzaakt door vectorziekten, waarbij malaria meer dan de helft van deze gevallen veroorzaakt.

Aanvankelijk ontwikkeld in de jaren 1940 door het Amerikaanse leger om soldaten te beschermen in met insecten besmette gebieden, werd DEET eind jaren vijftig aan het publiek voorgesteld en is nu een belangrijk ingrediënt in meer dan 120 producten. Recente studies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van synthetische insectenwerende middelen en pesticiden zoals DEET hebben echter geleid tot bewustwording van krachtiger en duurzamere natuurlijke alternatieven.

De studie, geleid door Jerry Zhu van de ARS Agroecosystem Management Research Unit in Nebraska, vond dat kokosvetzuren bedwantsen en bijtende vliegen twee weken na toepassing afstootte. Het resultaat was beter dan dat van DEET, dat slechts ongeveer drie dagen duurde voordat het zijn effectiviteit verloor. Het was ook effectief tegen teken, met laboratoriumtesten die aantoonden dat het een week na het aanbrengen teken kan afstoten, en muggen, waarbij kokosolie-verbindingen een concentratie-afhankelijk effect vertonen wanneer het op de huid wordt aangebracht.

De verbindingen waren ook effectief bij dieren. In veldproeven merkten de onderzoekers op dat een op zetmeel gebaseerde formule met kokosvetzuren koeien beschermt tegen stabiele vliegen tot 96 uur (vier dagen). Ter vergelijking, DEET was slechts 50 procent effectief tegen stabiele vliegen.

‘Voor zover wij weten, is dit ook het eerste rapport dat laat zien dat de levensduur en effectiviteit van deze natuurlijke afstotende stoffen beter is dan dat van de goudstandaard, DEET tegen die bloedzuigende insecten’, schreven ze in hun rapport.

DEET veroorzaakt allergische reacties, onderdrukking van het immuunsysteem

De meeste DEET-producten zijn ontworpen voor directe toepassing op de huid, waardoor het een barrière kan vormen die de menselijke geur van insecten maskeert. Hoewel het effectief is in het afstoten van insecten, zoals meerdere studies hebben gevonden, is het vermeldenswaard dat er steeds meer aanwijzingen zijn voor de mogelijke bijwerkingen.

Een onderzoek aan het einde van de jaren tachtig wees uit dat proefpersonen uit het Everglades National Park negatieve effecten van blootstelling aan DEET rapporteerden. Sommige van de effecten omvatten huiduitslag, huidirritatie, gevoelloze of brandende lippen, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen.

Een andere studie, deze keer van farmacoloog Mohamed Abou-Donia van Duke University, vond dat langdurige DEET-blootstelling hersendood en gedragsveranderingen veroorzaakte, gebaseerd op rattenmodellen. Toch blijkt uit meer onderzoek dat blootstelling aan DEET verband houdt met onderdrukking van het immuunsysteem, erfelijkheid van transgenerationele ziekte en spermamutatie, op basis van dierstudies.

Er zijn gevallen bekend van mensen die bijwerkingen melden na blootstelling aan DEET. De symptomen die zij meldden varieerden van pruritus (extreme jeuk), erytheem (roodheid van de huid) en ernstige netelroos. Een studie gepubliceerd in de International Journal of Toxicology in 2002 ontdekte dat meer dan 20.000 gevallen van DEET-gerelateerde gevallen gemeld werden bij controlecentra van 1993 tot 1997, waarbij twee slachtoffers werden gemeld en 26 patiënten significante bijwerkingen ondervonden.

Bronnen:

ARS.UDSA.gov

Nature.com

ScientificAmerican.com

GreenMedInfo.com

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Knoflook kan 14 verschillende infecties doden! Waarom adviseren artsen het niet?
Next 6 manieren om je 'kanker tijdbom' te ontmantelen

About author

You might also like

Algemeen

Last van een kater? Dit zijn de beste 5 tips om je er bovenop te helpen

Met het weekend voor de deur, en een agenda vol met verjaardagsfeestjes en afspraken met vrienden, voel je de bui al hangen, dit gaat een zondag met hoofdpijn worden. Dus

Algemeen

BioBuren.nl is een zoekmachine voor biologisch voedsel

(BioBuren) Voor de meeste Naturotheek lezers zal het geen nieuws zijn, maar in mijn jeugd werd voedsel gewoon voedsel genoemd. Tegenwoordig heet het ‘biologisch’ voedsel. Als in gesprekken het onderwerp

Algemeen

Psychiater geeft op sterfbed toe dat ADHD een verzonnen ‘ziekte’ is

Als jij, of iemand die je kent, een kind heeft dat gediagnosticeerd is met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), is de kans groot dat het eigenlijk prima gaat met het