Onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen suikerhoudende dranken en kanker
juli 13, 2019 2798 Views

Onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen suikerhoudende dranken en kanker

Luister naar dit artikel

Een studie gepubliceerd door The BMJ vandaag meldt een mogelijk verband tussen een hogere consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op kanker.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoewel een voorzichtige interpretatie nodig is, dragen de bevindingen bij tot een groeiend aantal gegevens waaruit blijkt dat beperking van de consumptie van suikerhoudende dranken, samen met beperkingen op het gebied van marketing, kan bijdragen tot een vermindering van gevallen van kanker.

De consumptie van suikerhoudende dranken is de laatste decennia wereldwijd toegenomen en is overtuigend geassocieerd met het risico op obesitas, dat op zijn beurt wordt erkend als een sterke risicofactor voor veel kankers. Maar onderzoek naar suikerhoudende dranken en het risico op kanker is nog steeds beperkt.

Dus een team van onderzoekers gevestigd in Frankrijk was op zoek naar de associaties tussen de consumptie van suikerhoudende dranken (suiker gezoete dranken en 100% vruchtensappen), kunstmatig gezoete (dieet) dranken, en het risico op algemene kanker, evenals borst- en prostaatkanker en darm (colorectale) kankers.

Hun bevindingen zijn gebaseerd op 101.257 gezonde Franse volwassenen (21% mannen, 79% vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar bij opname in het NutriNet-Santé cohortonderzoek.

De deelnemers vulden ten minste twee 24-uurs online gevalideerde dieetvragenlijsten in, ontworpen om de gebruikelijke inname van 3.300 verschillende voedingsmiddelen en dranken te meten en werden gedurende maximaal 9 jaar (2009-2018) opgevolgd.

Dagelijkse consumptie van suikerhoudende dranken (suiker gezoete dranken en 100% vruchtensappen) en kunstmatig gezoete (dieet) dranken werden berekend en eerste gevallen van kanker gemeld door deelnemers werden gevalideerd door medische dossiers en gekoppeld aan nationale databanken voor zorgverzekeringen.

Verschillende bekende risicofactoren voor kanker, zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, familiegeschiedenis van kanker, rookstatus en fysieke activiteitsniveaus, werden in acht genomen.

De gemiddelde dagelijkse consumptie van suikerhoudende dranken was groter bij mannen dan bij vrouwen (respectievelijk 90,3 ml en 74,6 ml). Tijdens de follow-up werden 2193 eerste gevallen van kanker gediagnosticeerd en gevalideerd (693 borstkanker, 291 prostaatkankers en 166 colorectale kankers). De gemiddelde leeftijd bij de diagnose van kanker was 59 jaar.

De resultaten tonen aan dat een toename van 100 ml per dag in de consumptie van suikerhoudende dranken werd geassocieerd met een 18% verhoogd risico op algehele kanker en een 22% verhoogd risico op borstkanker. Toen de groep suikerhoudende dranken werd gesplitst in vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken, was de consumptie van beide soorten drank geassocieerd met een hoger risico op algehele kanker. Er werd geen verband gevonden tussen prostaat- en colorectale kanker, maar het aantal gevallen was beperkter voor deze kankerlocaties.

Daarentegen was de consumptie van kunstmatig gezoete (dieet) dranken niet geassocieerd met een risico op kanker, maar de auteurs waarschuwen dat voorzichtigheid geboden is bij het interpreteren van deze bevinding als gevolg van een relatief laag consumptieniveau in dit monster.

Mogelijke verklaringen voor deze resultaten zijn het effect van de suiker in suikerhoudende dranken op visceraal vet (opgeslagen rond vitale organen zoals de lever en pancreas), bloedsuikerspiegels en ontstekingsmarkers, die allemaal verband houden met een verhoogd risico op kanker.

Andere chemische verbindingen, zoals additieven in sommige frisdranken, kunnen ook een rol spelen, voegen ze eraan toe.

Dit is een observationele studie, dus kan geen oorzaak vinden, en de auteurs zeggen dat ze sommige misclassificatie van dranken niet kunnen uitsluiten of de detectie van elke nieuwe kankergeval garanderen.

Desalniettemin was het studiemonster groot en konden ze zich aanpassen aan een breed scala van potentieel invloedrijke factoren. Bovendien bleven de resultaten grotendeels ongewijzigd na verder testen, wat suggereert dat de bevindingen bestand zijn tegen onderzoek.

Deze resultaten moeten worden gerepliceerd in andere grootschalige onderzoeken, zeggen de auteurs.

“Deze gegevens ondersteunen de relevantie van bestaande voedingsaanbevelingen om de consumptie van suikerhoudende dranken, inclusief 100% vruchtensap, te beperken, evenals beleidsmaatregelen, zoals belastingen en marketingbeperkingen die gericht zijn op suikerhoudende dranken, die mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van de incidentie van kanker,” concluderen zij.

Bronnen:

BMJ

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 8 huismiddeltjes voor spataderen
Next Meer dutten kan hart en hersengezondheid versterken, stress verminderen en nog veel meer

You might also like

Algemeen

Aspartaam is één van de meest gevaarlijke stoffen die ooit vrijgegeven is voor gebruik in de ‘voeding’ van de mens.

Luister naar dit artikel ASPARTAAM is één van de meest gevaarlijke stoffen die ooit vrijgegeven is voor gebruik in de ‘voeding’ van de mens. Zou u vrijwillig een glas methanol

Algemeen

De ‘iedereen heeft het’-theorie: we missen COVID-gevallen, maar hoeveel?

Luister naar dit artikel Een van de grootste onbekende zaken met betrekking tot COVID-19 is hoeveel mensen de ziekte krijgen, ervan herstellen en immuniteit ontwikkelen zonder in onze officiële statistieken

Algemeen

Ze voegt altijd zout toe aan haar fles shampoo. Het resultaat? Zeer verrassend!

Luister naar dit artikel Het zou vast niet in je opkomen om zout toe te voegen aan je shampoo! Toch is het ontzettend goed voor je haar. We hebben het