Onderzoekers: Synthetische chemicaliën in de bodem tikkende ‘tijdbom’

Onderzoekers: Synthetische chemicaliën in de bodem tikkende ‘tijdbom’

Luister naar dit artikel

Een groeiende gezondheidscrisis gevoed door synthetische chemicaliën, bekend als per- en polyfluoralkylstoffen, of PFAS, in grondwater heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De gerapporteerde niveaus kunnen ‘slechts het topje van de ijsberg’ zijn, omdat de meeste chemicaliën nog steeds langzaam door de bodem migreren, aldus Bo Guo, universitair docent hydrologie en atmosferische wetenschappen aan de Universiteit van Arizona.

Bijna 3.000 synthetische chemicaliën behoren tot de PFAS-klasse. Ze worden sinds de jaren 1940 gebruikt in voedselverpakkingen, waterbestendige stoffen, anti-aanbakproducten, pizzadozen, verf, brandbestrijdingsschuim en meer, volgens de Environmental Protection Agency.

De chemicaliën worden niet afgebroken in het milieu, noch in het lichaam, en een groeiend aantal onderzoeksdocumenten hebben aangetoond dat PFAS-besmetting in waterbronnen wijdverbreid is en dat blootstelling schadelijk is voor de gezondheid.

“Omdat PFAS in veel consumenten- en industriële producten zit, kunnen ze in afvalwater terechtkomen. Zuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om deze verbindingen te behandelen, dus deze chemicaliën blijven gewoon in dat water om hergebruikt te worden. Het wordt bijvoorbeeld op voetbalvelden gespoten of gebruikt om waterhoudende grondlagen op te laden, “zei Mark Brusseau, professor in de milieuwetenschappen. “PFAS kan ook in de biosolids terechtkomen, die op het land worden toegepast als meststof, dus er zijn al deze bronnen, wat betekent dat ze in veel verschillende tijdsperioden en herhaaldelijk in het milieu kunnen zijn gekomen.”

Om te begrijpen hoe de chemicaliën door de bodem migreren tussen het landoppervlak en het grondwater – een gebied dat de vadosezone wordt genoemd – ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van Arizona een nieuw wiskundig model om de verschillende complexe processen te simuleren die het transport en het vasthouden van deze chemicaliën beïnvloeden.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Water Resources Research.

Hun model toonde aan dat de meeste PFAS-chemicaliën zich ophopen op plaatsen waar lucht in contact komt met het wateroppervlak in de bodem, wat de neerwaartse mars van de chemicaliën naar grondwater aanzienlijk vertraagt. De onderzoekers ontdekten dat de chemicaliën zich nog langzamer verplaatsen dan verwacht door grofkorrelige gronden dan fijnkorrelige gronden.

“Dit betekent dat de meerderheid van de PFAS nog steeds in de grond is en langzaam naar beneden trekt op een manier die lijkt op een tikkende tijdbom,” zei Guo, de hoofdauteur van de studie.

Eerdere waarnemingen lieten zien dat PFAS-chemicaliën zich langzaam door de grond voortbewogen voordat ze het grondwater bereikten, maar niemand begreep waarom. Het model definieert de mechanismen achter de extreem trage migraties die in het veld worden gezien.

“Dit heeft grote implicaties voor het focussen van sanering,” zei Guo. “Tot dusverre stond grondwater centraal, maar zouden we ons eigenlijk moeten richten op de bodem, waar de meeste PFAS zich nog lang zullen bevinden? Of wachten we om het grondwater over tientallen jaren of eeuwen te saneren? ‘

Het model kan werken voor elk van de PFAS-chemicaliën, maar de onderzoekers simuleerden specifiek PFOS of perfluoroctaansulfonaat, dat vaak wordt aangetroffen in brandbestrijdingsschuim en van primair belang is.

“Een van onze doelstellingen in de toekomst zou zijn om het model op verschillende locaties toe te passen,” zei Brusseau, die samen met Guo en Jicai Zeng, een postdoctoraal onderzoeker in de groep van Guo, de studie co-auteur was. “Dan is het hopelijk nuttig voor beleidsmakers, regelgevers en milieuadviseurs om beoordelingen te maken.”

Bronnen:

University of Arizona

Journal article

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Een eenvoudig recept voor een zelfgemaakte niet-giftige wasverzachter
Next Vitamine-rijk ananasfruit heeft een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen waardoor het een ECHT superfood is

You might also like

Algemeen

Hier is hoe je er 10 jaar jonger uitziet alleen door het gebruik Kokosolie op deze manier…

Luister naar dit artikel Kokosolie is het meest gunstige en effectieve ingrediënt voor je schoonheid en gezondheid. Hieronder kun je een aantal unieke en gevarieerde manieren lezen om kokosolie te

Algemeen

Immuunsysteem kan Omicron bestrijden, zegt nieuwe studie

Luister naar dit artikel Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de witte bloedcellen van het immuunsysteem in staat zijn een immuunrespons op te bouwen tegen de Omicron-variant van Covid-19. Steun

Algemeen

Negeer deze algemene symptomen niet. Dit kunnen vroege tekenen zijn van longkanker

Luister naar dit artikel Longkanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij zowel mannen als vrouwen en de belangrijkste oorzaak van de dood door kanker, volgens