Ongelukkig of eenzaam zijn versnelt het ouder worden – zelfs meer dan roken

Ongelukkig of eenzaam zijn versnelt het ouder worden – zelfs meer dan roken


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Ongelukkig zijn of eenzaamheid ervaren, versnelt het verouderingsproces meer dan roken, volgens nieuw onderzoek.
Een internationaal team zegt dat ongeluk de biologische klok van het lichaam schaadt, waardoor het risico op Alzheimer, diabetes, hartaandoeningen en andere ziekten toeneemt.

Het team meldt dat ze een versnelde veroudering hebben gedetecteerd bij mensen met een voorgeschiedenis van beroerte, lever- en longziekten, rokers en bij mensen met een kwetsbare mentale toestand. Interessant is dat het zich hopeloos, ongelukkig en eenzaam voelen meer verband hield met het verhogen van de biologische leeftijd van een patiënt dan met de schadelijke gevolgen van roken.

De bevindingen zijn gebaseerd op de eerste “verouderingsklok”-studie in zijn soort, getraind en geverifieerd met bloed- en biometrische gegevens van bijna 12.000 Chinese volwassenen.

“We demonstreren dat psychologische factoren, zoals je ongelukkig voelen of eenzaam zijn, optellen tot een jaar en acht maanden bovenop iemands biologische leeftijd”, zegt studie auteur Dr. Fedor Galkin van start-up Deep Longevity Limited, volgens een verklaring van SWNS.

“Het totale effect overtreft de effecten van biologisch geslacht, woonoppervlak, burgerlijke staat en rookstatus. We concluderen dat de psychologische component niet mag worden genegeerd in verouderingsonderzoeken vanwege de significante impact op de biologische leeftijd.”

Verouderingsklokken kunnen het probleem vroeg opvangen

De tool van het internationale team overbrugt de kloof tussen de concepten van biologische en psychologische veroudering. Het laat zien dat geestelijke gezondheid een sterker effect heeft op het tempo van veroudering in vergelijking met een aantal gezondheidsproblemen en levensstijlgewoonten. Moleculaire schade stapelt zich op en draagt ​​bij aan de ontwikkeling van kwetsbaarheid en ernstige ziekten. Bij sommige mensen zijn deze processen intenser – een aandoening die wetenschappers versnelde veroudering noemen.

Gelukkig zeggen onderzoekers dat het toegenomen tempo van veroudering door de moderne wetenschap kan worden opgespoord voordat het rampzalige gevolgen heeft. Deze “verouderingsklokken” kunnen ook helpen bij het creëren van anti-verouderingstherapieën op individueel en grootschalig niveau. Alle behandelingen moeten zich echter net zo richten op geestelijke gezondheid als op lichamelijke gezondheid, merken de onderzoekers op.

Het team mat de effecten van eenzaamheid, rusteloze slaap of ongelukkig voelen over het tempo van het ouder worden en vond het significant. Andere factoren die verband houden met de versnelling van de vergrijzing zijn onder meer alleenstaand zijn en in een landelijk gebied wonen, vanwege de lage beschikbaarheid van medische diensten.

“Mentale en psychosociale toestanden zijn enkele van de meest robuuste voorspellers van gezondheidsresultaten – en kwaliteit van leven – maar ze zijn grotendeels weggelaten uit de moderne gezondheidszorg”, zegt corresponderende auteur Manuel Faria, een neurowetenschapper aan de Stanford University, in een persbericht.

Eenzaamheid is een wereldwijd probleem dat zich verspreidt

Vorige maand bleek uit een wereldwijd onderzoek dat eenzaamheid het risico op hart- en vaatziekten met bijna een derde verhoogt. Een analyse van de universiteit van Harvard beschreef 18- tot 22-jarigen (Gen Z) als de ‘eenzaamste generatie’. Gegevens suggereren ook dat eenzaamheid tijdens de pandemie toenam, waarbij jonge volwassenen onder de 25, oudere volwassenen, vrouwen en mensen met een laag inkomen de effecten het meest voelden.

Co-auteur Dr. Alex Zhavoronkov, CEO van Insilico Medicine, voegt toe dat de “klok” een manier biedt om “psychologische veroudering op nationale schaal te vertragen of zelfs om te keren”. Eerder dit jaar bracht Deep Longevity een AI-geleide webservice voor geestelijke gezondheidszorg uit, genaamd FuturSelf.AI.

Het biedt een gratis beoordeling die een uitgebreid rapport biedt over de psychologische leeftijd van een gebruiker en over het huidige en toekomstige mentale welzijn.

“FuturSelf.AI, in combinatie met de studie van oudere Chinese volwassenen, plaatst Deep Longevity in de voorhoede van biogerontologisch onderzoek”, zegt Deepankar Nayak, CEO van Deep Longevity.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Aging-US.

 

Previous Stress heeft een geur en honden kunnen het ruiken - nieuw onderzoek
Next Zes redenen waarom iedereen zwarte knoflook aan hun dieet zou moeten toevoegen

You might also like

Algemeen

‘Verantwoorde’ soja zit vol gevaarlijke chemicaliën

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Ze doet centjes in een zak met water en laat het de HELE zomer in haar tuin hangen. De reden? Goed om te weten!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Ze legt 2 vaatwastabletten in haar wasmachine. Erg handig met een geweldig resultaat!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar