Dit probioticum verbetert de stemming en symptomen van prikkelbare darm
juli 15, 2017 4902 Views

Dit probioticum verbetert de stemming en symptomen van prikkelbare darm

Luister naar dit artikel

Een nieuwe studie in Gastroenterology laat weten dat een bepaald probioticum helpt bij symptomen van depressie en een prikkelbare darm. Het probioticum verandert onder meer de breinactiviteit.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Prikkelbare darm en probiotica

Overtollig gas, pijn en opgeblazenheid

Naar schatting heeft 5-20% van de Nederlanders last van een prikkelbare darm, een chronische aandoening die verbeterd kan worden door voeding en vezels. 1

Het is niet exact bekend wat de oorzaken van de aandoening zijn, maar verschillende factoren spelen een rol. De darmwand is bedekt met een laag spieren die samentrekken en ontspannen. Als je het prikkelbare darmsyndroom hebt, kunnen de samentrekkingen sterker zijn en langer duren dan normaal. Dit veroorzaakt gasvorming, opgeblazenheid en diarree. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: door zwakke samentrekkingen passeert de voeding traag, en heeft men harde ontlasting en daarom een moeilijke stoelgang.

Slecht gecoördineerde signalen tussen hersenen en darmen kunnen zorgen dat je lichaam overreageert op veranderingen die tijdens het spijsverteringsproces plaatsvinden. Deze overreactie veroorzaakt pijn, diarree of juist constipatie.

De triggers zijn wel bekend:

Voeding

  • Als je het prikkelbare darmsyndroom hebt, merk je dat de symptomen ontstaan na het nuttigen van bepaalde voeding: chocolade, specerijen, vetten, fruit, bonen, koolsoorten, melk, frisdrank en alcohol zijn een aantal bekende triggers.

Stress

  • De meeste patiënten ervaren ook dat de klachten erger worden tijdens periodes van stress. Stress verergert de symptomen, maar veroorzaakt ze niet.

Hormonen

  • Omdat vrouwen meer last hebben van een prikkelbare darm dan mannen, denken onderzoekers dat hormonale veranderingen een rol spelen. Klachten zijn ook vaak erger rond de menstruatieperiode.

Andere ziekten

  • Soms triggeren andere aandoeningen PDS, zoals gastroenteritis of bacterie overgroei.

Kans op prikkelbare darmsyndroom

Depressie en angst

De kans op PDS is groter als je jong bent; de aandoening komt het meeste voor onder de 45 jaar. Vrouwen hebben 2x zoveel kans op de ziekte en een familiegeschiedenis van PDS is ook niet gunstig. Dit verhoogt de kans op de verschijnselen, net als angst, depressie, een persoonlijkheidsstoornis dit doen. Een geschiedenis van geweld en misbruik verhogen de kans ook. Vanwege de connectie tussen hersenen en darmen is het niet vreemd dat mentale problemen een uitwerking op de spijsvertering hebben en andersom trouwens ook. De brein-darm as is een tweerichtingsroute. PDS-patiënten hebben regelmatig last van angst, depressie en andere psychiatrische symptomen.

Lange transitietijd van voeding door darmen

Een kenmerk van PDS kan een lange transitietijd van voeding door de darmen zijn. Een lange transitietijd is erg ongunstig, en daarom is het altijd belangrijk om hier iets aan te doen. Een recente publicatie in Nature Microbiology  liet weten dat de snelheid waarmee voeding verteerd wordt, darmbacteriën en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. De tijd die ons eten nodig heeft om de darmen te passeren, bepaalt mede de samenstelling van de bacteriën in de darmflora. En we weten inmiddels hoe dit dan weer grotendeels onze gezondheid bepaalt.

Vernieuwing van de darmwand of lekkende darm

Een lange transitietijd staat namelijk in verband met meer schadelijke metabolieten. Een kortere transitietijd is gunstig omdat metabolieten dan signalen afgeven waardoor de darmwand vernieuwd kan worden. Inmiddels is ook bekend hoe belangrijk de darmwand is; een lekkende darm zorgt weer voor tal van chronische, auto immuun en mentale ziekten. Bekijk de Bristol Stool Chart , en lees ook eens waarom het belangrijk is om je ontlasting te checken voordat je doortrekt. Het aanpakken van constipatie is ziektepreventie.

B. longum: andere hersenactiviteit

Nu naar het onderzoek in Gastroenterology. Hierin werd de link tussen een probioticum en een verbeterde stemming bij mensen met een prikkelbare darm duidelijk aangetoond.

De helft van een groep deelnemers -PDS-patiënten met milde tot gemiddelde depressie- en angstklachten- kreeg een dagelijkse dosis Bifidobacterium NCC3001 longum (B. longum). De andere helft PDS-patiënten met dito klachten kreeg een placebo. Na 6 weken ervaarde de B. longum-groep verbeteringen in depressie scores (64%). Deze verbeteringen waren er ook nog na 4 weken gestopt te zijn.

Middels een fMRI werd de breinactiviteit gemeten. Bij de B. longum-groep waren veranderingen zichtbaar in hersenactiviteit, in de gedeelten die gekoppeld zijn aan stemmingsregulatie.

Hoewel het aantal deelnemers klein was, werden verbeteringen in het totale gevoel van welzijn en de kwaliteit van leven gemeld. Natuurlijk is er meer studie nodig om te kijken hoe de uitwerking bij grotere groepen is. Toch laten de resultaten tot dusver zien dat B. longum een anti-depressie effect heeft.

Andere probiotica

De gunstige werking van probiotica op depressie en angst was eerder al duidelijk. Journal Nutrition meldde vorig jaar dat de drie strengen Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei en Bifidobacterium bifidum een effect hebben die lijkt op dat van SSRI’s (artikel). Ook gefermenteerde voeding en yoghurt lijken de klachten positief te beïnvloeden. Een belangrijke factor hierbij is dat probiotica invloed hebben op tryptofaan en serotonine.

Bron

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Wat betekent druivenpitolie voor onze gezondheid?
Next Koorts? Blijf voedzaam eten

You might also like

Natuurlijk genezen

Waarom je lichaam zink nodig heeft – en zinkrijke voedingsmiddelen

Luister naar dit artikel Deze onbezongen voedingsheld is zo essentieel dat je cellen niet zouden weten wat ze zonder zouden moeten doen. Lees verder om erachter te komen waarom zink

Natuurlijk genezen

6 x voeding die ontstekingen veroorzaakt

Ontstekingen in je lichaam, dat klinkt negatief en dat is het meestal ook. Luister naar dit artikel Een ontsteking is een reactie van je lichaam op beschadigingen of prikkels van

Natuurlijk genezen

Hoe blauw licht van je smartphone hersenen en lichaam kan beïnvloeden

Het kan zijn dat je dit niet weet, maar je smartphone straalt een blauw licht uit dat je in staat stelt zelfs op de meest heldere momenten van de dag