Welke boter op ons brood is gezond?
april 12, 2016 5998 Views

Welke boter op ons brood is gezond?

Luister naar dit artikel

Welke boter op ons brood is gezond? Nu de meesten ons ons gezonder willen eten, en oog hebben voor hun gezond streefgewicht, krijgen we die vraag steeds meer en meer voorgeschoteld. Naar de invloed van boter en andere broodsmeersels werd de laatste jaren al veel onderzoek verricht. Met wisselend resultaat. Daar waar eerst margarine en halvarine als meest gezond naar voor werden geschoven, wint nu boter en roomboter sterk aan populariteit. Zelf bij diëtisten en voedingscoaches.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Laten we nu voor eens en altijd duidelijkheid brengen.

Welke boter op ons brood is gezond?

Welke boter op ons brood is gezond? Jarenlang smeerden we er maar op los. Boter, roomboter, hoe vettiger hoe prettiger. Of toch niet? De laatste jaren kozen we massaal voor margarine of halvarine om ons brood smakelijker te maken. Roomboter verdween van het toneel. Het zou teveel verzadigde vetten en zelfs transvetten.

Margarine bood volgens voedselproducenten vele gezondheidsvoordelen. Zo werden er opvallend minder vetten en calorieën in teruggevonden. Dat duurde zo lang, tot de wetenschap zich ermee bemoeide.

Was roomboter wel zo ongezond als men beweerde?

Welke boter op ons brood is gezond? Roomboter bevat verzadigde vetten en transvetten. Tot hiertoe werden deze steeds gelinkt aan veel voorkomende aandoeningen zoals aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Recente wetenschappelijke onderzoeken toonden echter aan dat deze verzadigde vetten lang niet zo ongezond zijn dan tot hiertoe meestal werd aangenomen.

Boter bevat ook een hoge concentratie aan zowel korte- als middellange keten vetten. Daarvan is bekend dat deze anders worden omgezet dan andere soorten vetten. Zij zorgen onder meer voor een langer verzadigingsgevoel en een verhoogde vetverbranding. Dat heeft tot gevolg dat we automatisch minder eten en afvallen. In roomboter vinden we wel hoge concentraties aan vetten, maar het ene soort vet is dus duidelijk het andere niet.

Om te overleven, kunnen we niet zonder deze vetten.

Ons lichaam maakt niet alle soorten vetten aan

Welke boter op ons brood is gezond? Belangrijk om weten hierbij is dat ons lichaam niet in staat is alle vetzuren aan te maken. Deze moeten we uit onze voeding halen. Vooral uit vette vissoorten zoals paling, wilde zalm, tonijn, forel, kabeljauw, makreel, dorade, heilbot, sardienen, haring en ansjovis en uit plantaardige voeding, vooral uit gezonde oliën, noten, zaden en pitten.

Op het vlak van het aantal calorieën is er tussen roomboter en margarine nauwelijks verschil.

Wat wél doorslaggevend is, is het soort vet dat we in roomboter en in margarines terugvinden.

Vet Verliezen 1.0 Programma doet gemakkelijker en gezond afvallen

Vet verliezen en afvallen doe je in de eerste plaats met een gezond eetpatroon. Daar hoort brood bij. Brood maakt immers niet dik, zoals tot voor kort algemeen werd aangenomen.

Meer vet verliezen door gemakkelijker afvallen. Het Vet Verliezen 1.0 Programma is momenteel erg populair.

Door zijn talrijke voedingstips en gezonde recepten te volgen, zal je geleidelijk aan Vet Verliezen. Volgens de auteur gemiddeld tussen de 500 en 750 gram per week.

Heb je te kampen met een hoog vetpercentage?

Dan zal het Vet Verliezen uiteraard sneller gaan. Naarmate je vetpercentage daalt, verloopt dit proces minder snel.

Diëten die ons spectaculaire gewichtsverlies in een erg korte tijd beloven, zijn sterk af te raden. Veel afvallen in korte tijd zal je spiermassa afbouwen. En we hebben uitgerekend extra spiermassa nodig om meer vet te verbranden. Spieren verbruiken immers energie, zelfs in rust.

De voordelen van het Vet Verliezen 1.0 Programma:

 • Doet wat het beloofd
 • Meer vet verliezen en gemakkelijk afvallen
 • Kilo’s blijven weg, geen jojo effect
 • Makkelijk vol te houden
 • Niet duur, wel een gezond eetpatroon

Een volledige en onafhankelijke review van het Vet Verliezen 1.0 Programma, lees je HIER

Het Recepten Afslankplan doet afvallen zonder jojo effect

Een ander gezond eetpatroon waar brood eten is toegestaan, is het meer recentere Recepten Afslankplan

De voordelen van het Recepten Afslankplan:

 • Het is geen dieet, maar een gezond eetpatroon:dat je gemakkelijk levenslang kan volhouden.
 • Weg met het jojo effect: de verloren kilo’s blijven definitief weg
 • Geen honger lijden: met het Recepten Afslankplan moet je geen honger lijden of calorieën tellen. Wél genieten van wat je eet
 • Eenvoudig vet verbranden: we verbranden meer vet en buikvet. Dit laatste is nog ongezonder dan onderhuids vet
 • Gezonde recepten: in het Recepten Afslankplan vind te tal van gezonde recepten met uitsluitend natuurlijke en gemakkelijk te vinden ingrediënten

Een uitgebreid en onafhankelijke review van het Recepten Afslankplan, lees je HIER

Welke boter op ons brood is gezond: puur natuur of industrieel?

Welke boter op ons brood is gezond? Hoe men het ook draait of keert, boter is puur natuur, en dat kan van margarines zeker niet gezegd worden. Boter wordt vervaardigd uit melk.

Boter is puur natuur, zonder ook maar enige industriële toevoegingen.

Margarine wordt daarentegen industrieel gemaakt in de fabriek. Daar worden heel wat chemische stoffen aan toegevoegd. Het gaat dan vooral om E- nummers zoals geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen.

Boter is rijk aan vetoplosbare vitamines

Welke boter op ons brood is gezond? Boter barst van vet oplosbare vitamines. Dat zijn vooral vitamine A, E en K2. Vitaminen A en E vinden we terug in de meeste voedingsproducten. Anders is het gesteld met vitamine K2, die komt opvallend weinig voor. En toch heeft deze weinig voorkomende vitamine een grote invloed op onze gezondheid. Vitamine K2 is niet alleen nauw betrokken bij de stofwisseling van calcium. Als we er te weinig van binnenkrijgen, kan zo’n tekort osteoporose, hart- en vaatziektes, en veel voorkomende en agressieve soorten kanker veroorzaken.

 • Voeding rijk aan vitamine K2: zuivel afkomstig van uitsluitend met gras gevoederde dieren, natto (traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen), harde en zachte kaassoorten eigeel, kippenlever, kippenborst en orgaanvlees (niertjes, hersenen, lever).

Welke boter op ons brood is gezond: margarine?

Door allerlei voedings- en dieetgoeroe’s werd lange tijd margarine aanbevolen. Margarine is rijk aan ongezonde en sterk bewerkte transvetten. Die zijn nog slechter en ongezonder dan verzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt nu dat margarines ons risico op levensbedreigende hart- en vaatziektes aanzienlijk verhoogt.

Natuurboter heeft geen enkele nadelige invloed op onze gezondheid, integendeel.

Dezelfde onderzoeken brachten tevens aan het licht, dat vette zuivelproducten ons risico op hart- en vaatziektes met 70% verlaagt. De hoge concentratie aan vitamine K2 is er verantwoordelijk voor.

Margarine verhoogt ons risico op een hartaanval, terwijl boter ons daartegen beschermt

Welke boter op ons brood is gezond: natuurboter met het vetzuur butyraat

Welke boter op ons brood is gezond? Natuurboter is rijk aan het vetzuur butyraat. Dat wordt door bacteriën in onze dikke darm geproduceerd, en gebeurt onder invloed van voedingsvezels. Vezels stimuleren onze gezondheid, en verlengen ons verzadigingsgevoel. Zo blijft onze honger langer uit, eten we automatisch minder en vallen we af.

Natuurboter bevat tot 4% butyraat, dus nog een bijkomend voordeel tegenover margarine bestaat.

Butyraat voorkomt overgewicht, zelfs in een ongezond eetpatroon.

Hoe hoger onze concentratie aan butyraat, hoe meer energie we verbruiken.

Deze stof werkt tevens sterk ontstekingsremmend en zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.

Natuurboter, afkomstig van uitsluitend met gras gevoederde dieren, is een belangrijke bron van vetzuur, meer bepaald van het geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Dit vetzuur activeert ons metabolisme of stofwisseling. Daardoor verbranden we meer vet.

Linoleenzuur zoals in boter wordt zelfs verkocht als voedingssupplement om af te vallen.

Het is zelfs in staat om ons vetpercentage sterk te verlagen.

Welke boter op ons brood is gezond: natuurboter beschermt tegen overgewicht

Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat vette zuivelproducten zoals volle melk, vette kaas, vette kwark en yoghurt niet zorgt voor overgewicht zoals altijd al werd gedacht. Integendeel, vette zuivelproducten verlagen zelfs ons risico op overgewicht.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous De nostalgie van ambachtelijke maaltijden !
Next Zuiveringszout- Wat doet het met je gezondheid?

You might also like

Algemeen

Hoe pers je een granaatappel met een elektrische Juicer?

Luister naar dit artikel Granaatappels zijn vruchten met een harde buitenkant en zijn gevuld met honderden kleine rode zaadjes. Alleen de zaadjes kunnen geperst en gegeten worden. Het is mogelijk

Algemeen

Draag jij vaak hoge hakken? Deze 8 onverwachte gezondheidsrisico’s zitten er aan vast!

Luister naar dit artikel Wat zit er om jou voet? Slippers? Sneakers? Of misschien pumps? Sommigen geven de voorkeur om te gaan voor comfort, terwijl de ander weer alleen voor

Algemeen

Dit is waarom je ’s avonds spierkrampen kan hebben en zo kom je er vanaf.

Luister naar dit artikel Spierkramp in de nacht, zeker 40 procent van Nederland heeft hier last van. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan? En belangrijker nog