Wetenschappers waarschuwen: regenwater is nergens meer veilig om te drinken vanwege kankerverwekkende chemicaliën

Wetenschappers waarschuwen: regenwater is nergens meer veilig om te drinken vanwege kankerverwekkende chemicaliën

Luister naar dit artikel

Wetenschappers in Europa hebben geconcludeerd dat de hoeveelheden door de mens gemaakte “voor altijd chemicaliën” in regenwater het over de hele wereld “onveilig maken om te drinken” – zelfs in de meest afgelegen gebieden van de planeet zoals Antarctica.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Er is nu naar verluidt geen veilige plek in de wereld om te ontsnappen aan deze kankerverwekkende chemicaliën.

In een nieuwe studie die op 2 augustus in het peer-reviewed tijdschrift Environmental Science and Technology is gepubliceerd, stellen onderzoekers van de Universiteit van Stockholm en ETH Zürich dat de hoeveelheden per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) die als acceptabel worden beschouwd voor drinkwater, oppervlaktewater en bodem in officiële richtlijnen  de afgelopen 20 jaar “drastisch” zijn afgenomen “vanwege nieuwe inzichten in hun toxiciteit”.

“Er is de afgelopen 20 jaar een verbazingwekkende daling van de richtwaarden voor PFAS in drinkwater”, legt Ian Cousins ​​uit, een professor aan de afdeling Milieuwetenschappen van de Universiteit van Stockholm en hoofdauteur van de studie.

“Op basis van de laatste Amerikaanse richtlijnen voor PFOA in drinkwater, zou regenwater overal als onveilig worden beschouwd om te drinken”, zei Cousins.

“Hoewel we in de industriële wereld niet vaak regenwater drinken, verwachten veel mensen over de hele wereld dat het veilig is om te drinken en levert het veel van onze drinkwaterbronnen.”

Cousins ​​noemde de daling ‘verbazingwekkend’.

In een persbericht zei Cousins ​​dat de aanbevolen richtlijnwaarde voor veilig drinkwater voor één chemische stof in het bijzonder – het kankerverwekkende perfluoroctaanzuur – in de Verenigde Staten met 37,5 miljoen keer is gedaald.

“Forever-chemicaliën” zijn een grote groep door de mens gemaakte chemicaliën waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken en die van nature niet in de natuur voorkomen. Ze zijn te vinden in huishoudelijke artikelen, waaronder voedselverpakkingen, elektronica, cosmetica en kookgerei, omdat ze antiaanbak- of vlekafstotende eigenschappen hebben.

PFAS worden “forever chemicaliën” genoemd omdat ze nooit in het milieu worden afgebroken.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten die blootstelling aan PFAS kan hebben op de gezondheid.

Volgens sommige van de bevindingen zeggen wetenschappers dat deze chemicaliën in verband kunnen worden gebracht met onvruchtbaarheidsproblemen, een verhoogd risico op kanker, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en meer.

Anderen beweren echter dat er geen oorzaak en gevolg kunnen worden bewezen.

Terwijl een van de fabrikanten van de verbindingen, 3M, heeft geprobeerd ze 20 jaar uit te faseren, waarschuwen wetenschappers dat sommige gevaarlijke PFAS in de atmosfeer niet significant afnemen.

“De extreme persistentie en het voortdurende wereldwijde recycelen van bepaalde PFAS zal leiden tot de voortdurende overschrijding van de bovengenoemde richtlijnen”, waarschuwde co-auteur en professor Martin Scheringer van de studie.

Scheringer beweert dat het daarom “logisch is om specifiek voor PFAS een planetaire grens te definiëren en, zoals we in het artikel concluderen, is deze grens nu overschreden.”

Het zou bedrijven niet mogen worden toegestaan ​​om “economisch te profiteren terwijl ze het drinkwater voor miljoenen anderen vervuilen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken”, voegde Jane Muncke, de directeur van het Food Packaging Forum in Zwitserland, die niet bij het onderzoek betrokken was, toe.

“De enorme bedragen die het zal kosten om PFAS in drinkwater te verminderen tot niveaus die veilig zijn op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten, moeten worden betaald door de industrie die deze giftige chemicaliën produceert en gebruikt,” zei Muncke.

“Het is nu tijd om te handelen.”

Bronnen: The Mind Unleashed

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Gewoon onkruid kan een "superplant" zijn die de sleutel vormt tot het creëren van droogtebestendige gewassen
Next Maximaliseer uw gezondheid met DEZE ondergewaardeerde flavonoïde

You might also like

Algemeen

In veel kurkuma zit gevaarlijk veel lood

Luister naar dit artikel Kurkuma uit Bangladesh wordt op grote schaal vermengd met loodchromaat. Dat ontdekten wetenschappers van de Stanford Universiteit. Het lood zorgt voor een mooie gele kleur waardoor de geelwortel

Algemeen

Voedsel als medicijn: Terug naar de natuur

Luister naar dit artikel De natuur werkt in balans met al zijn ecosystemen. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun

Algemeen

5 redenen waarom je meer hummus zou moeten eten, wat een wondermiddel!

Luister naar dit artikel Hummus is heerlijk en wereldwijd populair voor ontbijt,lunch en bij het avondeten. Het wordt namelijk veel gegeten in de midden oosterse keuken en bestaat voornamelijk uit