Zonne-energie is niet zo schoon en ook niet zo duurzaam als milieuactivisten beweren dat het is

Zonne-energie is niet zo schoon en ook niet zo duurzaam als milieuactivisten beweren dat het is

Luister naar dit artikel

Nu Big Solar in opkomst is, vrezen experts dat de wereld te maken kan krijgen met een probleem met het afval van zonnepanelen. Alleen al in 2019 hebben producenten van zonnepanelen wereldwijd maar liefst 114,9 gigawatt (GW) aan nieuwe zonne-energie geïnstalleerd, volgens een recent rapport van de in Parijs gevestigde organisatie International Energy Agency (IEA).


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Dit cijfer komt overeen met een stijging van 12 procent ten opzichte van 2018, met een aanzienlijke groei op alle continenten. In totaal werd in 2019 wereldwijd 629 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd. Het is vermeldenswaard dat milieuactivisten de kortzichtige bewering hebben aangeprezen dat zonne-energie de gevreesde effecten van de zogenaamde ‘klimaatverandering’ zou kunnen compenseren.

Maar nu zonne-energie snel een populaire energiebron wordt over de hele wereld, en met voorstanders die het vermeende potentieel benadrukken om fossiele brandstoffen te vervangen, vragen experts zich nu af hoe voorstanders van zonne-energie van plan zijn om die gigantische vellen elektronisch afval op te ruimen. Het antwoord blijkt een daverende stilte te zijn.

Het probleem met zonne-energie en zonne-afval

In een van zijn recente online artikelen onderstreepte Duggan Flanakin, een directeur van de in Washington gevestigde non-profitgroep Committee For A Constructive Tomorrow (CFACT), het groeiende probleem van zonne-afval. Hoewel zonneschijn gratis brandstof is, voegde Flanakin eraan toe dat het voor menselijk gebruik dat niet is.

In werkelijkheid is zonne-energie niet zo schoon en ook niet zo duurzaam als wordt beweerd dat het zou zijn. Terwijl petrochemische en nucleaire bedrijven moeten komen met gedetailleerde plannen voor het omgaan met afvalbeheer, evenals ongevallen die kunnen optreden als gevolg van hun activiteiten, worden zonne-energiebedrijven niet aan dezelfde normen gehouden.

Integendeel, zonne-energiebedrijven worden vaak beloond met enorme subsidies om hun activiteiten van stroom te voorzien, maar zonder de dreiging van juridische repercussies als gevolg van het onjuist weggooien van panelen. Klanten worden ook niets in rekening gebracht voor het opruimen van afval, wat de werkelijke kosten van zonne-energie verder verstoort.

Flanakin voegt eraan toe dat Washington de enige staat blijft met bestaande mandaten voor het juiste hergebruik van gebruikte zonnepanelen. Zelfs Californië, dat de grootste zonne-installaties in de VS heeft, dringt nog steeds aan op beleid om zonne-afval aan te pakken, zonder dat het einde in zicht is.

Maar hoewel deze maatregelen zonder twijfel een stap in de goede richting zijn, moeten andere staten dit voorbeeld volgen voordat echte verandering kan plaatsvinden. Zonder de juiste mandaten voor verwijdering van zonne-energie, zullen de meeste panelen naar stortplaatsen gaan, zei zonne-onderzoeker Meng Tao van de Arizona State University.

Zodra zonnepanelen op stortplaatsen terechtkomen, kunnen giftige componenten zoals lood uitlogen als de panelen kapot gaan, waardoor nieuwe gezondheidsrisico’s ontstaan. Bij gebrek aan beleid met betrekking tot het beheer van zonne-afval, worden zonnepanelen geconfronteerd met een beperkt aantal end-of-life procedures.

Vooruitgaan met zonne-energie

Problemen met het beheer van zonne-energie hebben geen invloed op de voordelen van zonne-energie. In plaats daarvan wijst het gebrek aan beleid en regelgeving bij de productie van zonne-energie op de tekortkomingen van zowel de overheid als de producenten – de overheid omdat ze producenten niet houdt aan de opgelegde normen voor de energiesector, en producenten die de verantwoordelijkheid voor een goede afvalverwijdering bij hun klanten leggen.

Zonder deze tekortkomingen aan te pakken, zal het probleem van zonne-afval toenemen naarmate meer panelen het einde van hun levensduur bereiken en naarmate er nieuwere op de markt komen, zei Flanakin. Maar het goede nieuws is dat het voor landen nog niet te laat is om aan te dringen op beleid dat gericht is op de juiste verwijdering van zonneafval.

Zo werken landen als Japan en India aan wetten die ervoor moeten zorgen dat zonnepanelen aan het einde van hun levensduur worden hergebruikt. Ondertussen financiert de Europese Unie (EU) een reeks projecten die laten zien hoe zonnepanelen een nieuwe bestemming kunnen krijgen, onder meer voor het aandrijven van oplaadpunten voor e-bikes en wooncomplexen.

Bronnen: WattsUpWithThat.com, PV-Magazine.com, Grist.org

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous "Vegetarische" fastfood-opties zitten nog steeds vol met vet, calorieën en natrium, waarschuwen gezondheidsdeskundigen
Next Duitse neuroloog waarschuwt voor het dragen van gezichtsmaskers: 'zuurstofgebrek veroorzaakt permanente neurologische schade'

You might also like

Algemeen

Is het paleodieet wel zo gezond?

Luister naar dit artikel Het paleodieet wordt de laatste jaren steeds populairder. Er verschijnen steeds meer boeken en websites die het paleogedachtegoed verspreiden. Oorspronkelijk stond ik hier helemaal achter, maar

Algemeen

Het eten van margarine kan levensgevaarlijk zijn

Luister naar dit artikel Onderzoekers hebben bevestigd dat verzadigde vetten geen hartziekten of diabetes veroorzaken. Al die tijd waren bewerkte transvetten de echte boosdoeners, waaronder vetten die voor koekjes, taart

Algemeen

Geluidsoverlast doet dieren pijn – en we weten niet eens hoeveel

Luister naar dit artikel Van bouwprojecten tot drukke wegen, vliegtuigen en spoorwegen, menselijk geluid is overal. Het is een onzichtbare oorzaak van stress en vormt een ernstig risico voor de