*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Wat eten we vandaag ?
maart 28, 2016 6539 Views

Wat eten we vandaag ?

De dagelijks terugkerende vraag. Niet iedereen heeft het geluk deze keuze te krijgen. Voor veel mensen aan de onderkant van de samenleving is er geen keuze. Deze mensen zijn afhankelijk van de voedselbank en “krijgen” producten die veruit ongezonde dingen bevatten of producten die behoorlijk eenzijdig zijn.

Nu is het zo dat niet alle voedselbanken in Nederland een gelijk pakket uitdelen. Het ene pakket is gebaseerd op overschotten uit het supermarkt-wezen, andere rechtstreeks van de boer aangevuld met grootverpakkingen uit de horeca. Wat moet U nu toch met 5 kg ketchup ? Of 2,5 liter Fond ( bouillon concentraat). En wat niet te denken van de overschotten van de Farm Frites, Aviko en Mona ? Patat, elke dag opnieuw ! Want probeer maar eens in je eentje een zak van 5 kg diepvriespatat op te krijgen. Lekker zegt U ? Tuurlijk, maar overdaad schaad. We willen afwisseling, en deze keer is er geen “willen”  bij !

Alles wat je krijgt bij de voedselbank is meegenomen, of het alle gezonde producten zijn laten we maar in het midden. Het buikje mag best vol zijn en van de producten kunnen we wat anders maken. Zo zag ik laats de ADHD-Kok Pierre Wind bij “Vara’s Kassa” zich bezighouden met “afval producten”. Ik kan U zeggen dat ik met verbazing heb gekeken. Uit een voedselpakket haalde hij toch een feestmaaltijd. Nu ben ik ook vaak bezig toepassingen te verzinnen voor producten die ineens in bulk worden aangeleverd. Denk aan tomaten, komkommers, paprika en diverse koolsoorten. Want afwisselend eten is gewoon lekkerder dan elke avond dezelfde hap.

Afgelopen vrijdag kreeg ik visite. De vrouw die gezellig even een bakkie kwam doen had nog wat meegenomen. Ze legde een grote zak diepvriespatat en een pakje diepvries boerenkool op het aanrecht. Ze “loopt” nl bij de voedselbank en is alleen. “Het is al ontdooit, en kan het niet opnieuw invriezen !”, zei ze. Ik legde haar uit dat opnieuw invriezen wel kan, maar dat het product gewoon droger wordt door vochtverlies. Maar diepvriespatat wordt juist door het vocht een grote bal wanneer je het opnieuw invriest. Het doseren is dan onmogelijk geworden. “Ik hoef het niet terug, want het is zo veel ! “, antwoordde ze !

Met “Pierre Wind” in mijn achterhoofd dacht ik: “We eten vanavond stamppot boerenkool”, gemaakt van diepvriespatat en de boerenkool die al ontdooit was.

Mijn grootste pan meet 5 liter, die heb ik maar ingezet. De zak patat leegde ik in deze pan. En gelijk was deze voor de helft gevuld. 5 Uien schoongemaakt en in halve ringen gesneden. 1 liter water toegevoegd, 2 rundvleesbouillon blokjes  ( ontgassen van de ui). Een half uurtje koken op laag vuur ( wel eerst aan de kook brengen). na deze 30 minuten het water eraf gieten en de boerenkool toevoegen. Een klont boter ( 5o gram ) en een 1/4 liter melk. 6 gram nootmuskaat, 3 gram witte peper en om het af te maken 4 bouillonblokjes verkruimeld. Nadat ik de melk verhit had tot een graadje of 80 heb ik de staafmixer maar even ingezet.  En een mooi mengsel werd het. Na te proeven vond ik de smaak nog wat flauw. Boerenkool is nogal bitter en dat hef ik meestal op met azijn en laurier. Helaas dat had ik niet meer in huis maar de mosterdpot bevatte de dezelfde kruiden. 5 Eetlepels mosterd later was ik zeer tevreden over de smaak en structuur van de stamppot boerenkool.

Een lekker stukje vlees er nog bij en we konden aan tafel. Het werden saucijzen, zelf gedraaid en gegrild. De jus had ik nog ingepot staan en daarin de worstjes verhit.

Ziehier een “voedselbank maaltijd” maar net even anders. Niemand heeft geproefd dat het geen verse aardappels waren maar diepvriespatat. De overschotten hebben we netjes verpakt in  bakjes, afgemeten in 500 gr porties. Dit is nu ingevroren en wacht erop om op een zeker tijdstip geconsumeerd te worden. Weggooien is zonde, en anders maak ik er nog toefjes van behorende bij een salade. Of boerenkool kroketjes. Toepassingen genoeg ! En zo is weer bewezen dat creatief denken en informatie hebben men toch een gezonde maaltijd op tafel kan zetten. En natuurlijk heb ik ook mensen buiten mijn gezin dit laten proeven en de reactie erop was:

Hoi Wim

 

Het was zeker erg lekker en vanavond eet ik weer met rookworst.

Dr.Snuggles

Previous Dit is de smerigste ruimte in je huis (en het is niet de wc)
Next Hoe pers je een granaatappel met een elektrische Juicer?

You might also like

Over ons

10 voedingsmiddelen die de slagaderen schoonmaken

De aandoening waarbij de slagaderen steeds meer worden afgesloten staat bekend als atherosclerose en is over de hele wereld de voornaamste doodsoorzaak. Het aantal mensen dat jaarlijks overlijd aan atherosclerose

Hoofdgerechten

Vlees met bomgordel !

Ik hou van lekker eten, aan de enerzijds noodzaak, anderzijds een leuke hobby dan wel tijdverdrijf. Een supermarkt heb ik al lange tijd niet meer van binnen gezien, U denkt

Over ons

Duivelsklauw, harpago

Harpagophytum procumbens (Burch.) Dc. Harpagophytum procumbens is een woestijnplant uit de Kalahari. Deze wortelstok heeft als voornaamste inhoudsstof het harpagoside, dit is een sterk ontstekingswerende en pijnstillende stof. In wetenschappelijke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply